Page 27 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 27
Rogljicki s krompirjemˇ
in maslom
Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC
2 dcl tople vode (35 °C), 20 g sladkorja, 40 g svežega
kvasa, 500 g moke, 400 g pretlačenega krompirja,
250 g masla ali margarine, 2 žlici olja, čajna žlička soli
V topli vodi raztopimo kvas in sladkor, dodamo 2/3
moke, pregnetemo, dodamo 125 g margarine, ponovno
pregnetemo, dodamo preostalo moko, pretlačen
krompir in sol ter gnetemo tako dolgo, da dobimo
gladko testo, ki ga premažemo z oljem. Pustimo ga
počivati 5 minut. Razdelimo ga na tri dele in prvi del
razvaljamo v krog, po katerem premažemo 50 g mar-
garine. Postopek ponovimo z drugim delom testa in
nato še zaključimo s tretjim delom, vendar po vrhu ne
premažemo z margarino. Krog razvaljamo na tanko,
razrežemo v trikotnike željene velikosti in zvijemo
v rogljiček. Damo v pomaščen pekač in premažemo
s stopljeno margarino ter rumenjakom. Vzhajamo in
pečemo pri temperaturi 200 °C. Pečene še tople pre-
mažemo s preostankom stopljene margarine,
pred zvijanjem jih lahko polnimo
s poljubnim nadevom.