Page 24 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 24

Idrijski žlikrofi



              Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC


               TESTO: do 30 dag moke, 1 - 2 jajci, olje,
                    voda ali mleko po potrebi
              NADEV: 50 dag krompirja, 5 dag maščobe
            (prekajena slanina ali ocvirki), 1 mala čebula,
                 drobnjak, majaron, črni poper, sol
          Iz moke, jajc in vode ali mleka zamesimo testo, ki je
          mehkejše kot testo za rezance. Pustimo ga počivati
           pol ure. Tako pripravljeno testo tanko razvaljamo.
          Krompir skuhamo,olupimo in še toplega pretlačimo.
           Dodamo sol, maščobo, primešamo praženo čebulo
          in začimbe. Sestavine dobro premešamo in zgnetemo,
                     da dobimo gladko zmes.
           Iz nadeva naredimo za lešnik velike kroglice, ki se
                        polagajo na testo.
          Testo razrežemo na 5-6 cm dolge trakove. Na sredino
           traku položimo kroglice nadeva v razmiku 4 cm.
            Testo prepognemo čez kroglice, rob premažemo
            z jajcem, da se bolje sprime. Prerežemo prečno
            in robove stisnemo v ušesca. Zgoraj v vsakega
          vtisnemo vdolbinico, da žlinkrof dobi videz klobuka.
             Idrijske žlikrofe stresemo v vrelo slano vodo
                         ter premešamo.
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29