Page 23 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 23
Pražen krompir
z liptovskim sirom
Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC
PRAŽEN KROMPIR: 1 kg krompirja, 13 dkg čebule,
5 dkg svinjske masti, 1 svežo papriko, sol, poper,
jušna osnova, drobnjak.
LIPTOVSKI SIR: žlica sesekljane čebule, strok sese-
kljanega česna, žlica masla, 8 dkg puste skute, pol
žličke sladke paprike, pol žličke pekoče paprike,
noževa konica kumine, pol žličke gorčice,
sol po okusu.
Krompir skuhamo v olupkih, ga odcedimo, olupimo
in narežemo na tanke rezine. V ponvi raztopimo mast
in na njej popražimo sesekljano čebulo, da lepo
zarumeni. Dodamo svežo papriko narezano na
drobne kocke in popečemo. Ko voda izpari dodamo
narezan krompir. Dobro premešamo, posolimo, počasi
pražimo in zalivamo z jušno osnovo.
Sestavine za liptovski sir zmešamo v gladko maso.
Ob koncu praženja dodamo sir, premešamo
in počakamo, da se krompir ogreje.
Posujemo z drobnjakom.