Page 30 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 30
Krompirjeve “Langas”ˇ
kroglice s karamelo
Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC
TESTO: 250 g krompirja, 500 g moke, 3 dl mleka,
1 žlica sladkorja, 5 dag kvasa, 1 žlica olja, sol.
Potrebujemo še olje za cvrtje in karamelo
po potrebi.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo.
Še vročega pretlačimo in pustimo, da se ohladi.
K ohlajenemu krompirju dodamo moko. V manjšo
posodo damo toplo mleko, v katerega razdrobimo
kvas in žlico sladkorja. Pustimo nekaj minut,
da vzhaja ter ga nato dodamo krompirju in moki.
Dodamo še žlico olja in sol. Vse skupaj zamesimo
in iz testa naredimo kroglice, ki jih pustimo vzhajati
5 minut. Medtem segrejemo olje za cvrtje. Kroglice
poševno polagamo v vroče olje in jih cvremo
do zlato rumene barve. Prelijemo s karamelo.
KARAMELA: 10 dag sladkorja v prahu, 2 dl sladke
smetane, 3 dkg masla ali margarine