Page 30 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 30

Krompirjeve “Langas”ˇ

              kroglice s karamelo



              Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC


           TESTO: 250 g krompirja, 500 g moke, 3 dl mleka,
            1 žlica sladkorja, 5 dag kvasa, 1 žlica olja, sol.
              Potrebujemo še olje za cvrtje in karamelo
                          po potrebi.

           Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo.
            Še vročega pretlačimo in pustimo, da se ohladi.
           K ohlajenemu krompirju dodamo moko. V manjšo
           posodo damo toplo mleko, v katerega razdrobimo
             kvas in žlico sladkorja. Pustimo nekaj minut,
           da vzhaja ter ga nato dodamo krompirju in moki.
           Dodamo še žlico olja in sol. Vse skupaj zamesimo
          in iz testa naredimo kroglice, ki jih pustimo vzhajati
          5 minut. Medtem segrejemo olje za cvrtje. Kroglice
             poševno polagamo v vroče olje in jih cvremo
             do zlato rumene barve. Prelijemo s karamelo.

           KARAMELA: 10 dag sladkorja v prahu, 2 dl sladke
                smetane, 3 dkg masla ali margarine
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34