Page 16 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 16
Krompirjeva torta
z orehi
Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC
TESTO: 150 g krompirja, 180 g sladkorja, 4 jajca,
60 g bele ostre moke, 20 g gustina, 80 g mletih
orehov, vaniljev sladkor, limonina lupinica, limonin
sok, pol vrečke pecilnega praška
NADEV: 80 g šipkove marmelade, sladkor v prahu
Tortni model premera 20 cm namažemo z maščobo
in posujemo z moko, dno papirja obložimo s papirjem
za peko. Rumenjake s polovico sladkorja penasto
umešamo s stepalnikom, dodamo olupljen, kuhan
in nekoliko ohlajen pretlačen krompir, moko, gustin,
mlete orehe, pecilni prašek, vaniljev sladkor, limonino
lupinico in sok. Stepen sneg iz beljakov in drugo polo-
vico sladkorja narahlo zmešamo, maso vlijemo v model
in pečemo pri 180 °C približno 30 minut. Če je pečena,
preizkusimo tako, da jo prebodemo z lesenim nabo-
dalom, izvleči moramo suhega. Torto ohladimo, odstra-
nimo model in jo prerežemo na dve plasti. Eno plast
premažemo z vročo šipkovo marmelado, pokrijemo
z drugo polovico, potresemo s sladkorjem
v prahu, razrežemo in ponudimo.