Page 7 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 7
Krompirjevi
ˇ
marelicni cmoki
Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC
TESTO: 500 g krompirja, 150 - 200 g ostre bele moke,
2 jajci, 50 g masla ali margarine, 50 g sladkorja,
vaniljev sladkor, limonina lupinica, sol
NADEV: 12 polovičk marelic (svežih ali iz kompota),
sladkor po želji, 40 g masla, 20 g piškotnih ali
krušnih drobtin, mleti cimet
Kuhan krompir olupimo, pretlačimo, mu dodamo
maslo ali margarino in ohladimo. Ohlajenemu krom-
pirju primešamo jajci, moko, sladkor, vaniljev slad-
kor in limonino lupinico. Testo čim hitreje zgnetemo,
razvaljamo, narežemo na kvadrate in v sredino
naložimo polovice marelic, povaljane v sladkorju,
oblikujemo cmoke in jih vložimo v rahlo slano
vrelo vodo.
Ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo,
zložimo v skledo ali na krožnike, prelijemo z drobti-
nami, prepraženimi na maslu in potresemo z mletim
cimetom.
Marelice lahko zamenjamo z drugim sadjem;
s slivami, breskvami, jagodami ...