Page 5 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 5
Prekmurski dödöli
Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC
5 - 6 srednje velikih krompirjev, sol po okusu,
moka za zgostitev, 2 srednje veliki čebuli, svinjska
mast, kisla smetana
Olupljen krompir narežemo na kocke in ga v slani
vodi, ki naj sega dva prsta čez nivo krompirja,
kuhamo do mehkega. Kuhanega zmečkamo kar v vodi,
ki je ne odlijemo. Na blagem ognju med stalnim
mešanjem dodajamo moko, dokler se jed ne zgosti.
Jed mešamo nad ognjem, dokler moka ne nabrekne.
Gosto maso raztrgamo v kosme in jo serviramo na
krožnik ali v skledo.
Na masti popražimo drobno zrezano čebulo do zlato
rumene barve. Zabelo polijemo preko dödölov in na
vrh damo nekaj žlic kisle smetane.
Ponudimo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu,
bograču in golažu.