Page 6 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 6

Ajdov kruh

            s krompirjem in orehi



              Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC


           150 g krompirja, 500 g ajdove moke, 200 g ržene
            moke, 370 g polbele moke tipa 850, 50 g masla
           ali margarine, 200 g orehovih jedrc, 40 g kvasa,
                   20 g soli, približno 5 dl vode

          Krompir olupimo, ga zrežemo in damo kuhati v malo
            vode (2 dl). Z vrelo vodo poparimo ajdovo moko
          in nanjo pretlačimo še krompir. Med mešanjem ohla-
          jamo in dodajamo rženo moko ter prvo količino (120 g)
          polbele moke, kvas, sol, raztopljeno maslo ali marga-
            rino in tekočino. Pustimo vzhajati. Testo se med
           vzhajanjem precej razvodeni oz. postane mokro,
          zato imamo v rezervi še 250 g polbele moke, s katero
                   dobimo bolj kompaktno testo.
          Zgnetenemu testu dodamo orehova jedrca, oblikujemo
           hlebčka, ki ju položimo na pomokan ali s papirjem
          za peko obložen pekač, pustimo vzhajati in pečemo
                   pri 220 °C približno 25 minut.
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11