Page 6 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 6
Ajdov kruh
s krompirjem in orehi
Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC
150 g krompirja, 500 g ajdove moke, 200 g ržene
moke, 370 g polbele moke tipa 850, 50 g masla
ali margarine, 200 g orehovih jedrc, 40 g kvasa,
20 g soli, približno 5 dl vode
Krompir olupimo, ga zrežemo in damo kuhati v malo
vode (2 dl). Z vrelo vodo poparimo ajdovo moko
in nanjo pretlačimo še krompir. Med mešanjem ohla-
jamo in dodajamo rženo moko ter prvo količino (120 g)
polbele moke, kvas, sol, raztopljeno maslo ali marga-
rino in tekočino. Pustimo vzhajati. Testo se med
vzhajanjem precej razvodeni oz. postane mokro,
zato imamo v rezervi še 250 g polbele moke, s katero
dobimo bolj kompaktno testo.
Zgnetenemu testu dodamo orehova jedrca, oblikujemo
hlebčka, ki ju položimo na pomokan ali s papirjem
za peko obložen pekač, pustimo vzhajati in pečemo
pri 220 °C približno 25 minut.